Ik heb altijd al een haat-liefde verhouding gehad met podcasts. Elke keer ik een nieuwe ontdekte installeerde ik een nieuwe app op mijn smartphone of laptop en abonneerde ik me op alle mogelijke podcasts die ik maar tegenkwam. Uiteraard lukte het me dan niet om naar alles te luisteren of te kijken waardoor de lijst te lang werd, de podcasts outdated en dus de moeite niet meer om nog te luisteren.
Hierdoor verloor ik mijn interesse en werden de apps van mijn laptop en smartphone gesmeten.

Maar na een paar maanden is er dan weer die ene podcast die ervoor zorgt dat ik wel weer begin te luisteren. En deze keer kwam dit op een moment dat ik meermaals per week met de trein pendelde tussen Gent, Leuven en Antwerpen, de ideale plek en duur om ook echt volledige afleveringen te luisteren.

Ik installeerde weer een nieuwe app, Overcast, en zocht naar wat meer podcasts om te luisteren. Deze keer met de intentie om ook snel grote kuis te houden wanneer ik merk dat ik niet meer kan volgen met bepaalde podcasts.

Hier een lijstje waar ik momenteel met plezier naar luister:

  • The Bugle, een satirische podcast met John Oliver en Andy Zaltzman. Met deze podcast is het allemaal weer begonnen. Let wel op als je hier naar luistert in het openbaar, er zal af en toe naar je gekeken worden wanneer je luid begint te lachen.
  • Tech45, al lang wist ik af van het bestaan van deze podcast maar nooit naar geluisterd. Jammer eigenlijk want het is best een goede podcast over allehande technische zaken EN in het Nederlands. Dat laatste is niet onbelangrijk want het gaat dus ook over allerhande zaken in een Belgische context. Ik verlies nogal snel mijn intersse in een podcast die enkel praat over diensten die je in België nog niet kan verkrijgen wat met Tech45 niet het geval is. Zeker een aanrader.
  • Bloot en Speren, blijkbaar was er iemand bij Vier die het programma ook graag in audio-vorm wou publiceren en ik kan dat enkel toejuichen. De podcast is een slankere versie van het programma met tussendoor wat fijne muziek. Een aangename, grappige podcast voor in de auto of op de fiets.
  • The Fold, ik ben een zware fan van Vain Glory het beste spel dat je kan spelen op ios. Ik heb nooit een MOBA gespeeld op mijn computer, maar dit is behoorlijk goed en best verslavend. De podcast is een mooie aanvulling voor wie graag meer weet over het spel.
  • Welcome to Macintosh, deze podcast was een tip tijdens een van de Tech45 afleveringen. Het is geen technische Apple podcast maar gaat wel wat dieper in op verschillende aspecten en beslissingen die Apple ooit nam in al hun producten. De podcast zit vol goede interviews met mensen die er dicht bij betrokken waren.
  • Lore, Overcast heeft een fijne ‘recommended’ afdeling en zo kwam ik bij deze podcast terecht. Als je van bovennatuurlijke verhalen houdt en vooral ook graag weet waarom mensen vroeger in weerwolven, geesten en andere schepsels geloofden dan moet je naar deze podcast luisteren. Elk aflevering duurt ongeveer 15min, echt een perfect tussendoortje. Deze moet je echt eens aan kans geven!
  • Giant Robots Smashing into Other Giant Robots is een podcast van Ben Orenstein, een developer bij Thoughtbot.

Onderstaand lijstje moet ik nog beslissen of ik er verder naar ga luisteren :)

Indien je echt alles wil gehoord hebben mag je ook met niets anders bezig zijn. Hierdoor stop ik met piekeren of verdwijnt het lastige probleem waar ik al uren op aan het knoeien ben en zo werken podcasts ook best ontspannend.

Heb je nog tips van podcasts die ik zeker een kans moet geven laat me dit gerust weten via @joren op Twitter.

PS: Oh ja, hopelijk hou ik het bloggen deze keer ook wat langer vol dan 1 post per jaar :)