Slakken

Wou dit jaar onze tuin wat opvrolijken door achteraan een hele rij zonnebloemen te planten. Zo zou het egale groen toch wat gebroken worden met wat kleur.

Ik kocht wat pitjes voor grote en kleine zonnebloemen en plantte deze netjes in aparte potjes en zette deze binnen achter een raam in de zon. Na slechts enkele dagen waren de eerste plantjes al ontkiemd.

Na een weekje groeien zag dit er zo uit:

Kweekpotjes met gekiemde zonnebloemen

Tijd dus om ze buiten te planten dacht ik. Met voldoende plaats tussen elk plantje kregen ze elk een eigen plekje.

De week nadien begon de massamoord.

Al na 1 dag was bijna de helft opgegeten door een horde naaktslakken. Ik plukte nog snel enkele slakken weg van de overige plantjes en ging op zoek naar nuttige middeltjes tegen slakken.

In de komende dagen kocht ik korrels en deed ik een paar keer per dag een ronde om alle slakken die in de buurt waren te verwijderen. Maar weer sneuvelden enkele plantjes. Ik kocht nieuwe korrels, strooide koffiegruis rond de plantjes en probeerde weer de slakken op afstand te houden.

Op het einde van de week was er nog 1 zonnebloem over. 1 van de 15. Met extra bescherming hoopte ik deze toch nog in leven te houden.

Maar ofwel heb ik rommel gekocht, of we zitten met super-slakken. Maar ook de dag erna bleef er niets meer over van het laatste plantje.

Slakken smullen van de plantjes

Is het te nat, teveel regen, een slechte plek voor jonge plantjes of had ik ze langer binnen in een potje moeten kweken voor ik ze uitzette. Geen idee. Weet alleen dat we met verdomd veel en sterke slakken zitten in onze tuin dit jaar.